top of page

TUŇÁK S OMÁČKOU VIERGE


V období léta stoupá chuť na zdravá lehká jídla jako saláty nebo ryby. Tuňák je ideální variantou pro ty, kteří se chtějí během parných letních dní plnohodnotně a chutně najíst.


Pro dobře udělaný steak nemusíte ihned běžet do restaurace. Příprava dobrého rybího steaku totiž závisí v největší míře na výběru a koupi kvalitního masa a dnes se k dobrému dodavateli masa dostanou jednoduše i běžní smrtelníci, nejen majitelé restaurace. Domácí příprava je poté velice jednoduchá při správném dodržení postupu ji lze zkazit opravdu jenom velice těžce.


Tuňáka můžete koupit buď již nakrájeného na steaky nebo ve filetu. Ideální steak by měl mít váhu kolem 200g s tloušťkou 4-5 cm. Ideální filet by měl mít velikost a tloušťku jako mužské lýtko.

STEAK Z TUŇÁKA

​​Filet z tuňáka nakrájíme na steaky vysoké přibližně 4-5 cm. Z každé strany osolíme a opepříme a položíme na středně rozpálenou pánev. Steak pečeme z každé strany po dobu 1,5 minuty. Plamen vypneme a pánev přikryjeme poklicí na 1 minutu a poté steak překrojíme šikmým řezem v půlce a servírujeme.


Tímto způsobem připravíme rare steak (ten má uvnitř teplotu okolo 34 stupňů). Pro více udělaného tuňáka necháme steak pod pokličkou déle (například 3 minuty pro medium steak).


V případě, že chcete podávat tuňáka během letní grilovačky, steaky osolte, opepřete a pokapejte trochou olivového oleje. Vložte je na oheň, a pokud na to máte vhodný gril, ten zavřete. Nechte je tam po dobu 1,5 minuty z každé strany. Steaky poté nechte ještě malou chvíli dotáhnout.




TATAKI Z TUŇÁKA

Pokud si troufáte na trochu netradiční úpravu, můžete vyzkoušet udělat z tuňáka tataki (aneb tuňák rozsekaný na kousky).

Tataki se dá připravit z menších kousku filetu, popřípadě kvalitních ořezů stejné tloušťky a velikosti. Tuňák na tataki muže být různě velký - jako prst nebo jako filet o velikosti zápěstí. Důležité však je, aby byl stejně silný - kvůli rovnoměrnému propékání.


Tuňáka namarinujeme v sójové omáčce (nejlépe Kikoman light), přidáme koření Shichimi togarashi (japonské koření sedmi vůní – směs chilli, sezam, mořských řas, pomerančové kůry, konopného oleje, máku a pepře) a necháme 4 hodiny v lednici. Následně filet zprudka opečeme z každé strany, stáhneme z ohně a krájíme na tenké plátky. Správně udělané tataki poznáme tak, že při filírování bude střed syrový a studený.

SALSA VIERGE

TIP: Pro dosažení ideální kombinace lehkého, zdravého a chutného jídla doporučuji tuňáka servírovat s omáčkou vierge. Jak na ni?


Okraje cukety a lilku nakrájíme na kostky cca 1 cm (střed se nepoužívá). Kostky necháme 8 minut vysušit v troubě vyhřáté na 160 stupňů. Nesolíme. Na pánev s olivovým olejem vložíme piniové ořechy. Poté přidáme kostky cukety a lilku, olivy a lehce 1 minutu zarestujeme. Následně přidáme cherry rajčata a balsamico a necháme zredukovat. Po 30 sekundách stáhneme z ohně, osolíme, opepříme a podáváme.

SUROVINY:

  • 1 cuketa

  • 1 lilek

  • 150 g cherry rajčat

  • 1 PL piniových ořechu

  • nahrubo natrhaná bazalka (5 středně velkých listů )

  • 20 ks černých vypeckovaných oliv v celku

  • 1 PL balsamica,

  • sůl

  • pepř

  • olivový olej

bottom of page